I höst arrangerar GF för första gången på länge en nybörjarkurs i släktforskning. Kursen riktar sig dig till dig vill börja släktforska eller precis har börjat släktforska men också till dig som på egen hand kommit en liten bit på väg. Vi vill att du ska vara medlem i GF och om du inte redan är det kan du nu enkelt bli det för halv medlemsavgift (150 kr) resten av året via vår digitala Släktforskarbutik (www.gfsupersok.se).

På kursen kommer du att lära dig grunderna för 1900-talsforskning och forskning i kyrkoarkiven under 1800-talet samt grunderna i källkritik och källdokumentation. När kursen är slut kommer du att kunna gå vidare i kyrkoarkiven på egen hand och presentera dina resultat på ett sätt som är vedertaget bland släktforskare att göra.Kursen kommer att äga rum i GFs lokaler på Löfströms allé 7 i Sundbyberg (Marabouhuset). Vi kommer att inleda varje gång i referensbiblioteket (Gillingstam-rummet) med en genomgång och de flesta gånger därefter fortsätta i datorsalen (Heckscher-rummet) med eget arbete under handledning.

Kursdag är onsdagar och tiden är 14.00–17.00. Kursen träffas varje vecka under sju onsdagar med start 2 oktober och avslutning 13 november. Kursen avslutas med att kursdeltagarna presenterar delar av sina resultat för varandra och med en utvärdering. Vi kommer att ha plats för minst tio deltagare.

Kursledare är GFs kassör Michael Lundholm.Kursavgiften är 1395 kr och går oavkortat till GF. För att delta i kursen behöver du bara något att kunna ta anteckningar med under tillfällena (en inbunden anteckningsbok rekommenderas men även en dator fungerar). Du behöver inga abonnemang etc. Instuderingsmaterial och annat underlag kommer att delas ut under kursen. I kursavgiften ingår fika vid kurstillfällena.

Till första gången vill vi att du tar med dig en berättelse om någon person eller någon händelse som inträffat i släkten i tidigare generationer som du hört berättas. Det kan var alltifrån en berättelse från vardagen till något mera speciellt eller uppseendeväckande.

Anmälan sker genom mejl till kursledaren Michael Lundholm (michael.lundholm@gfarkiv.se). Ange gärna mobilnummer i anmälan. Vi antar i den ordning anmälningarna kommer in och du får direkt svar på om du har plats i kursen eller inte. Om du får besked att du får plats betala anmälningsavgiften till bankgiro 749-4016 eller Swish 123 511 42 85 senast 25 september.

Inför kommande terminer avser GF pröva om vi kan ge denna kurs digitalt så att medlemmar oavsett bostadsort kan delta samt även om vi kan ge kursen på kvällstid (digitalt eller i lokalen). Även fortsättningskurser av olika slag som tar deltagarna bortom kyrkoarkiven kommer att övervägas.