Hängmappsarkivet

Hängmappsarkivet består av material om släkter och orter som samlats sedan 1930-talet fram till 2016. Arkivet har fått sitt namn eftersom materialet från slutet av 1960-talet förvarades i stora plåtskåp med hängmappar. Från 1980-talet kom det iockså nternt inom GF att kallas Hängmappsarkivet

Hängmappsarkivet är en del av GFs föreningsarkiv och består av två separata delar:

  • F1B1 Hängmappsarkivet. Släktvis ordnade anteckningar (= Släktnamnsarkivet)
  • F1B2 Hängmappsarkivet. Geografiskt ordnade anteckningar (= Geografiska arkivet)

Benämningarna kommer sig av att de olika delarna innan den samlande benämningen Hängmappsarkivet fick fäste så kallades de olika delarna från tid till annan lite olika saker. Arkivet är alltså uppdelad på en del efter släktnamn och en del efter ortnamn. Båda delarna kännetecknas av att när materialet tillförts har den så kallade ursprungsprincipen (proveniensprincipen) inte följts. Det innebär att att det är möjligt att en släktforskares material som donerats till GF kan ha splittras upp på olika släktnamn istället för att ha hållits samman i en enhet

För att möjliggöra registrering och scanning av materialet stängdes Hängmappsakrivet 2016 för ytterligare material. Det bestod då av cirka 4 000 hängmappar. Ordnande (plast, tejp, metallhäfter etc avlägsnades, mapparnas innehåll placerades i aktomslag och arkivkartonger) ) och förtecknande (upprättande av en förteckning över alla mappar) påbörjades 2016 och materialet flyttades då över till en mer tillfredställande förvaring i arkivboxar. I samband med detta överfördes småskrifter och särtryck till föreningens bibliotek. Materialets karaktär och kvalitet är varierande. Det finns alltifrån mindre men relativt fullständiga släktutredningar, hand- eller maskinskrivna, till tidningsklipp av olika slag.

I dagsläget (december 2024) är delen Geografiskt ordnade anteckningar skannad och registrerad samt tillgängliga på medlemssidorna. Arbete pågår fortfarande med de Släktvis ordnade anteckningarna, som är tillgängliga på medlemssidorna till och med en del av bokstaven S. De arbetet kommer troligen att vara helt avslutat under 2025. Hängmappasarkivet kommer då att bestå av en fysisk del i föreningslokalen omfattande ungefär 150 arkivkartonger (knappt tio hyllmeter) och en digital del tillgängliga för alla medlemmar på medlemssidorna.

De Släktvis ordnade handlingarna kallades tidigare ibland för Släktnamnsarkivet. Det ska dock inte förväxlas med F2D Släktnamnsregistret.

Plåtlåda med hängmappas