Temadag: Emigrantforskning (13/5)

Vårens sista temadag på GF är EMIGRANTFORSKNING!
 

 


Alla har vi väl emigranter i släkten? En bror eller syster till någon av våra förfäder som valde äventyret på andra sidan Atlanten. De flesta hamnade i USA, men många kom också till Kanada, Sydamerika och Australien.

Var med på en heldag i emigrantforskningens spår och lär dig mer om hur du hittar dina egna släktingar i arkiven. Vi får också höra Matthew Anderson berätta om sitt stora äventyr som deltagare i SVT:s ”Allt för Sverige” och Ola Larsmo om svenskslummen i Minnesota – Swede Hollow.

FÖREDRAG:

11.00 – 12.00
Fredrik Mejster: Hitta din emigrant! Nya och gamla knep för emigrantforskning

Ancestry, Familysearch, Arkiv Digital, tidningsdatabaser – idag finns hur många olika arkiv och databaser som helst på nätet. Men vilka källor behöver man för sin emigrantforskning och hur använder man dem? Kan man spåra sina levande amerikanska släktingar? Vi går igenom allt man behöver veta för att börja söka i USA.

12.30 – 13.30
Matthew Anderson: How I Won Allt för Sverige – By Finishing 2nd Place (föredraget hålls på engelska)

Sommaren 2013 deltog Matthew i SVT:s populära TV-serie "Allt för Sverige", säsong 3. Programmet där svenskamerikaner söker sina svenska rötter och guidas runt i vårt avlånga land av Anders Lundin.

Vad som började som en rolig och annorlunda campingsemester slutade med en livsförändring. Matthew kommer dela med sig av sina upplevelser från inspelningarna – bortom kamerorna och de larviga tävlingarna. Här står istället den svenska släkten i fokus.

Matthew är 43 år gammal och född i Idaho, USA. Till yrket är han event planner och har också arbetat som skådespelare. Idag bor Matthew i Norrköping tillsammans med sin svenska pojkvän.

14.00 – 15.00
Ola Larsmo: Swede Hollow – en svensk slum i Minnesota

”Swede Hollow” är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800–1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället – illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.

Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild.Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.

I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Familjen Björn från Örebro flyr från en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kärlek. Den föräldralösa Inga från Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket våld – men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framväxande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvärldens förakt, men med drömmar om att ”ta sig upp på gatan”. Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar ända in i vår tid.

Kaffe, fikabröd och korv finns att köpa för den som blir sugen. Vi säljer också den senaste handboken ”Emigrantforska på nätet".

Varmt välkommen!